Pinwherry School Project

Pinwherry School Project Community Questionnaire

The current village hall, which has served the community well for many years, is coming to the end of its useful life. The mainly wooden construction is beginning to fail and over the next few years it is likely to deteriorate to the extent that the cost of repair will render the building unviable. As a result, the community is looking at different options, and an obvious alternative would be the former primary school, which, though in need of considerable renovation, would, in the long-term, provide a practical and sustainable solution. 

To take this forward we need to establish whether there is support within the community for the proposal to convert the school into a community facility. The questionnaire will help us gain evidence whether there is community support, whilst also seeking to establish what new options and opportunities the school might provide.

Asset Transfer

The PPCDT are currently working with South Ayrshire Council on a Community Asset Transfer of the redundant Pinwherry Primary School Buildings. After a community, public meeting the communities wish is to transform the buildings in a fit for purpose community hub facility.

Pinwherry Schoo;

The current Pinwherry village Hall was built in 1924 by local farmers to replace the village meeting place in the old creamery.  Currently the hall is non-compliant with current Disability Discrimination Act requirements with no disabled access, disabled toilets and is no longer fit for purpose. The lack of parking and its constrained design restrict its use for our local organisations and to meet and future community’s needs.

The aim is to turn the main classroom into a community hall, with a kitchen, disabled toilets/ baby changing. In the already converted schoolmasters, house an office, computer room, and a craft /meeting room. The external school classroom the aim is to convert this into a heritage/historical and visitor information and local crafts. External create a new entrance and car parking. The Schools memorial stone will be relocated in the grounds, with the world war1 memorial being re-instated in the hall.

The new facility will give the community a new fit for purpose community hub were new initiatives and programmes can be run. This will bring a much locally loved building back into community use.

The PPCDT would welcome local residents to become involved not to mush as physical work but help with ideas and planning in what the future communities needs are.